Biofertilitzants i Cromatografia

Dirigit a:

  • Qui busca alternatives de desenvolupament professional.
  • Universitats i mestres d’escola interessats en implementar programes de producció d’aliments orgànics, ecologia d’avantguarda i educació ambiental.
  • Organitzacions governamentals i no governamentals que busquen capacitació teòrica i pràctica per a la implementació i Desenvolupament de metodologies agrícoles sostenibles.
  • Institucions públiques i privades que treballen amb la creació de programes de desenvolupament comunitari i social.
  • Fundacions i ONG que donen suport activitats educatives agro-ecològiques i de desenvolupament a petita i mitjana escala.
  • Els que treballen en disseny i desenvolupament tant rural com periurbà, agrònoms, ecologistes, ambientalistes, neo-rurals, permacultores, eco-vilatans, economistes, arquitectes, biológocs, agricultors, ramaders, horticultors i en general qualsevol personada interessada en viure més ecològicament.
  • A totes les persones interessades a participar activament en el seu benestar i del planeta.

Context Biofertilitzants i Cromatografia

Durant els últims 50 anys, l’agricultura convencional, a més d’atemptar contra la salut dels productors, els consumidors i el medi ambient, ens ha fet dependents fins a un 80% de l’energia barata continguda en el petroli: les entrades per abastir l’agricultura convencional són derivats directament o indirectament de combustibles fòssils. El descens en la disponibilitat del cru ha elevat a tal punt els costos que, avui en dia, la majoria dels productors han estat desplaçats del medi rural. Aquesta situació ens obliga a buscar alternatives sanes i alhora econòmica i socialment viables.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

La proposta de capacitació en forma de cursos que ofereix máshumus.com en col·laboració amb regenAG catalunya neix d’una necessitat sentida per agricultors, ramaders, horticultors, estudiants, tècnics, promotors rurals i organitzacions que treballen en el medi periurbà i rural, per adquirir “nous “coneixements i metodologies per aconseguir un desenvolupament que vagi més de la Sostenibilitat, centrat en les persones i basat en pràctiques agro-ecològiques en les unitats de producció.

En aquest context, els cursos que s’ofereixen al llarg del 2012 pretenen debatre i intercanviar experiències pràctiques amb els participants sobre algunes de les eines aplicables a la realitat actual, tant rural com periurbana, que permetin reflexionar sobre les ètiques necessàries per desenvolupar una agricultura ecològica regenerativa basades en principis, criteris, objectius i estratègies de la naturalesa, així com debatre sobre els diferents processos i experiències reeixides de transició que van des de la parcel · la convencional fins a la parcel·la amb efoque orgànic.

Professors

Eugenio Gras, de la reconeguda fundació Más Hummus, serà l’expert convidat per impartir aquest curs sobre biofertilitzant i cromatografia.

Eugenio Gras mostra com fabricar biofertilitzants naturals i barats, amb ingredients a l’abast de qualsevol productor, el que permet abaratir costos dràsticament i desenganxar-se de la dependència de la indústria agro-química.

Temari Biofertilitzants i Cromatografia

El tema de la biofertilitat pretén transmetre els conceptes teòrics i pràctics sobre els quals es construeix la proposta de l’Agricultura Regenerativa .

Dins de les part teòrica es destaca la salut de la terra i els aliments que produeix, a partir del coneixement geoevolutiu dels minerals, les plantes i els insectes.

A la part pràctica, es donen a conèixer alguns exemples puntuals per al maneig i l’elaboració d’abonaments,  biofertilitzants i brous minerals a partir d’insums naturals locals a l’abast de qualsevol productor/a.

La Cromatografia és una forma independent, barata i ràpida de conèixer la salut del sòl. Amb aquest mètode s’obtenen dades sobre el seu funcionament biològic, físic i químic. La jornada sobre cromatografia, pretén compartir el coneixement per elaborar anàlisis qualitatius de sòls, compost i biofertilitzants, perquè els productors (agricultors, ramaders i horticultors) sàpiguen jutjar correctament i avaluar la qualitat biològica tant dels seus sòls com dels seus abonaments, biofertilitzants i composts en relació a la interacció entre el contingut de microorganismes, la matèria orgànica i els minerals, de manera que ells mateixos puguin seleccionar el maneig i la quantitat a aplicar amb un resultat òptim a millor preu i amb el menor desaprofitament. Les pràctiques (incloent les de laboratori) es duran a terme directament en el camp amb els participants del curs, utilitzant mostres reals de les seves terres, adobs, biofertilitzants i compost.

En resum, els participants en aquest curs adquiriran una visió ampliada del que significa Agricultura Regenerativa, és a dir, la  producció d’aliments sans per a tots, de manera que s’incrementi la sobirania alimentària i la rendibilitat per als productors.  També adquiriran les eines bàsiques per elaborar els seus propis bio-insums i al mateix temps seran capaços d’analitzar, mitjançant el mètode de la cromatografia, la qualitat de la salut dels seus sòls,adobsi biofertilitzants.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s