Agricultura Regenerativa

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Com generar una agricultura que…..

 …sigui ecològica i econòmica?

…regeneri el sòl i els serveis ambientals en comptes d’explotar-los?

La resposta és senzilla, cal anar un pas més enllà de lo ecològic. Avui en dia s’entén com a ‘sostenible’  (o ecològic) intentar conservar la natura tal com l’hem deixada o procurar destruir una miqueta menys. Al començar a deixar d’utilitzar tòxics o verins.  Amb això no hi ha prou davant els problemes ambientals actuals: canvi climàtic, desertificació, pèrdua de la biodiversitat, etc...  Per ser sostenible en tots els aspectes cal regenerar el sòl i els serveis ambientals en comptes de degradar-los.  A més enllà de la regeneració ambiental a través de l’agricultura com a eina de transformació del territori, aquesta forma de fer agricultura te que permetre millorar la qualitat de vida dels agricultors amb més marge de benefici i més temps disponible, i poder  arribar al global de la societat consumidora, a través de preus accessibles o competitius.

La agricultura regenerativa com a solució

L’agricultura regenerativa és un nou paradigma agrícola nascut a Austràlia que potencia els processos de la pròpia natura per regenerar-se a si mateixa reduint les despeses, incrementant la productivitat i fomentant la cohesió i la cooperació entre les economies locals.

La bona notícia: Després de milers d’anys, ara si sabem fer agricultura i construir nou sòl a la vegada, Kirk Gadzia

Beneficis potencials de l’agricultura regenerativa:

– Reduir dràsticament els costos variables de producció.

– Baixar el preu de mercat dels productes

– Incrementar el marge de benefici dels agricultors

– Incrementar el patrimoni biològic del medi gestionat

– Regenerar els serveis ambientals

– Millorar la qualitat de vida de la comunitat.

Les claus de l’agricultura regenerativa

1.- La profunda comprensió de la biologia del sòl i la fisiologia de les plantes permet construir nou sòl viu, el qual millora els mecanismes dels cultius i els animals davant l’amenaça de paràsits, plagues i malalties.

2.- Una gestió sistèmica que mimetitza com funciona la naturalesa, permet recuperar i regenerar els serveis ambientals, alhora que es redueixen els costos variables i s’augmenta el marge de benefici, així com el patrimoni biològic que es gestiona.

3.- Una nova manera de treballar que atrau i empodera als joves, permet trencar amb la perjudicial imatge que s’ha tingut durant dècades sobre l’agricultor davant la societat. Aquesta nova manera de treball comporta una millora en la qualitat de vida del treballador.

CONTEXT

En aquesta època de grans reptes globals a tots els nivells (mediambiental, energètic, econòmic, laboral, social, etc..) els aliments i tot el seu procés de producció, processat, distribució i venta poden ser considerat un eix transversal, ja que, tots ells tenen un gran impacte en les nostres realitats locals:  la biodiversitat, l’estat dels serveis ambientals, la salut de les persones, l’educació, els llaços comunitaris, la cultura, els negocis locals, el benestar i el clima.

Les pràctiques agrícoles i ramaderes poden tenir un efecte nociu i degeneratiu sobre  els serveis ambientals, interaccionant negativament amb l’aigua, els sòls, els recursos energètics i la salut, o pel contrari, poden servir per regenerar tots aquest aspectes contribuint significativament a una millora de les condicions econòmiques, socials, laborals i de qualitat de vida.

TESTIMONIS REALS

Una forma pràctica i fàcil d’entendre com rebaixar els costos, és escoltant el testimoni d’un agricultor de Mèxic.

Després d’assistir a un curs de l’Eugenio Gras, ha aconseguit rebaixar els costos variables de 3.000 pesos per hectària per any a 300 $/ha·any, i el més important, ha mantingut els nivells de producció. Això implica una reducció d’un 90%! I us preguntareu; I això, com és possible?

L’agricultura convencional d’avui en dia no deixa de ser un gran consumidor de tecnologia i altres imputs industrials (fertilitzants químics, llavors transgèniques, etc..). L’agricultura ha deixat de ser productora per convertirse en consumidora d’indústia. Tant química com biològica, tant pesticida químic com biològic, l’agricultor va a la botiga i a ‘cop de cartera’ aconsegueix tot el que ‘en principi’ necessita tal com li han dit els comercials.

La solució que va trobar aquest agricultor mexicà va ser simplement començar a pensar d’una manera diferent en la fertilitat, el sòl, la vida… Va passar d’una visió reduccionista a una visió sistèmica (global). Normalment, la solució a la majoria dels problemes que s’originen en un cultiu acostuma a ser senzilla de resoldre, només cal aprendre a entendre el funcionament del sistema.

En el cas d’aquest agricultor tot va començar per un problema comú, els diners. Una vegada atent a com reduir els seus costos, va comprendre per què els seus cultius emmalaltien; eren atacats per insectes plaga. Un cop entès què era allò que fallava va posar en pràctica allò que li havien ensenyat. De seguida va començar de forma fàcil i molt econòmica i amb recursos de proximitat, a produir tots els bioinsums que necessitaven els seus cultius.

Aquesta és tansols una de les cares de l’agricultura regenerativa que, a través de l’Eugenio Gras i el seu equip de Mas Humus, estan capacitant a milers d’agricultors per tota Llationoamèrica, Austràlia i Europa.  Avui en dia ja han transferit a milers de persones, les eines bàsiques per elaborar els seus propis biofertilitzants i regeneradors de la microbiologia del sòl, i ademés, ara aquest agricultors són capaços per sí mateixos d’analitzar la qualitat del seu sòl, adobs i biofertilitzants.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s